BE
BE
CasaLasDunas
CasaLasDunas

Niet alleen het klimaat in Spanje is aangenaam en vriendelijk, ook fiscaal gezien is het bijzonder prettig om in Spanje te vertoeven. Het ligt voor de hand dat de Spaanse fiscus Nederlanders met geld graag ziet komen. Dat is immers goed voor de Spaanse economie.

Spanje ook fiscaal aantrekkelijk

Financiele expert
Nederlanders die van plan zijn om grote delen van het jaar in Spanje te verblijven, kunnen een bijzonder milde opstelling van de Spaanse fiscus verwachten.

183 dagen-regeling
Als je slechts af en toe in Spanje je tweede huis bezoekt, zijn de voordelen beperkt. Daarentegen wordt het bijzonder interessant als je grote delen van het jaar in Spanje verwacht te verblijven. Verblijf je 183 dagen of meer per jaar in Spanje dan heb je de mogelijkheid om je als resident te vestigen. In dat geval word je fiscaal gezien als inwoner van Spanje en kun je profiteren van de belastingvoordelen die Spanje biedt ten opzichte van Nederland.

Lagere successierechten
De fiscale voordelen vertalen zich vooral naar lagere Inkomstenbelasting, lagere Vermogensbelasting en vooral ook, aanmerkelijk lagere successierechten. In Spanje zijn bepaalde categorien van inkomen geheel vrijgesteld van Inkomstenbelasting.

Verschillende tarieven
Inkomsten- en vermogensbelasting worden geind door de centrale overheid. Successierechten worden geheven door de gemeenten of districten. De tarieven verschillen sterk per district. Voor mensen met vermogen zijn er mogelijkheden om zo goed als geen successierechten te betalen.

De Nederlandse fiscus heeft ook successierechten voor Nederlanders die binnen 10 jaar, nadat zij uit Nederland zijn vertrokken, komen te overlijden. Deze regel lijkt in strijd met Europees recht. Op dit moment loopt er een zaak bij het Europese Hof, waarin de rechtsgeldigheid van deze maatregel wordt aangevochten.