BE
BE
CasaLasDunas
CasaLasDunas

Stop met sparen, koop nu nog een huis! Bij een financiële crisis hoort niet meteen het kopen van een tweede huis in een zonnig en warm buitenland voor een paar ton. Wellicht mogen wij u nader adviseren over de mogelijkheden van beleggen in onroerend goed.

Investeren in onroerendgoed

Toch trok de Second Home beurs dit jaar niet minder bekijks dan andere jaren. Je kunt het nu beter in stenen stoppen dan in aandelen of op de bank zetten, probeert makelaar Hans van Let de opmerkelijk aanloop te verklaren. Een tweede huisje in Spanje? 96.000 euro op tafel leggen en je bent de trotse bezitter van 90 vierkante meter in een appartementencomplex met zwembad.

Het kan ook veel duurder op deze beurs voor mensen die op zoek zijn naar een tweede huis. Hans van Let die bij de ingang van de beurs staat met zijn bedrijf Casa Las Dunas, zegt dat de meeste bezoekers snappen dat de tijd rijp is een tweede huis te kopen omdat er een nieuwe onderhandelingssituatie is ontstaan door de financiële crisis. Het is bovendien nu het moment om het in stenen te stoppen, als investering. In plaats van op de bank te zetten. Daar is het ook niet meer zeker. Om over aandelen maar te zwijgen. Over een jaar of vijf zijn de prijzen weer bijgetrokken, schat Van Let in.

Investeren in onroerend goed
Aan de Costa Blanca is het voor een particulier zeer aantrekkelijk om te investeren in onroerend goed. Dit komt enerzijds door de jaarlijkse prijsstijgingen van 10% en anderzijds door de verhuur- mogelijkheden die wij u bieden. Maar ook voor beleggers zijn er bijzonder aantrekkelijke opties.

De prijzen voor bouwgrond zijn sinds 1994 verdubbeld (in de populaire toeristengebieden zelfs meer dan verdubbeld). Spanje is dan ook het enige EU-land, dat over de afgelopen 10 jaar (gecorrigeerd voor inflatie) een waardevermeerdering heeft gerealiseerd op onroerendgoed.

Internationale verkoop
De afgelopen jaren zijn er gemiddeld 100.000 huizen per jaar verkocht aan buitenlanders. Naar nationaliteit zijn de Engelsen de grootste groep kopers, gevolgd door Duitsers, Nederlanders, Scandinaviers, Belgen en Fransen.

Vanwege economische problemen is in 2002 de Duitse vraag naar Spaans onroerendgoed aanzienlijk afgenomen. Vanwege de sterke Engelse pond en de Noorse kroon is de Engelse en Noorse vraag naar Spaans onroerendgoed nog steeds groot.

Toekomst perspectief
Vanwege het Baby Boom effect in Noord-West Europa(de eerste generatie na de oorlog, die binnen 5 en 10 jaar met pensioen zal gaan) zal de vraag naar Spaans onroerend goed alleen nog maar stijgen. Het OECD voorspelt dat de komende 10 jaar zich nog 5 miljoen (gepensioneerde) Noord Europeanen in Spanje zullen vestigen.

De ICEX(De Spaanse Export Organisatie) heeft uitgerekend, dat er de komende 20 jaar alleen al aan de Costa Blanca 600.000 nieuwe huizen voor Noord Europeanen bij gebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen.

De NBBL (Noorse bouwfederatie) met 600.000 leden heeft onderzocht, dat de helft van hun gepensioneerde leden in Spanje een huis wil kopen voor al of niet permanent verblijf.Omdat veel populaire kustplaatsen al behoorlijk zijn volgebouwd ziet men een verschuiving van bouwactiviteiten naar plaatsen, waar nog wel ruimte is om te bouwen (provincies Murcia en Almeria).

De verwachting is, dat er de komende jaren nog prijsstijgingen gerealiseerd zullen worden van gemiddeld 10% per jaar. De hoogte van de prijsstijgingen zullen echter steeds meer worden bepaald door de locatie. Maar ook voor Spaans onroerendgoed geldt, dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Wellicht mogen wij u nader adviseren over de mogelijkheden van beleggen in onroerend goed in Spanje.