BE
BE
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
25 april 2019

Vakantie aan de Costa Blanca

Vakantie aan de Costa Blanca

Uitgestrekte stranden, natuurgebieden, leuke dorpjes en veel cultuur
Overweeg je een vakantie naar Spanje, denk dan eens aan het zuidelijke deel van de beroemde Costa Blanca. Dit gebied aan de Spaanse oostkust biedt tal van mogelijkheden en faciliteiten voor een onbezorgde en heerlijke zomer.

De Costa Blanca Zuid ligt ten zuiden van Alicante. Ten opzichte van het noordelijke deel van deze kust is het in het zuiden nog relatief rustig en niet helemaal volgebouwd. Je vind er naast schitterende stranden, beschermde natuurgebieden, charmante dorpjes, leuke vissersplaatsjes en bijzondere zoutmeren ook een uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelpaden. Het gebied is relatief vlak, dus een waar paradijs voor fietsliefhebbers. De stranden zijn uitgestrekt en liggen veelal verborgen achter mooie duinenreeksen, zoals de beroemde duinen van La Marina en de mooie witte stranden van Santa Pola.

Bezoek het eiland Tabarca
Een uitstapje maken naar het eiland Tabarca is een echte aanrader als je aan de Costa Blanca verblijft. Dit kleinste, bewoonde eiland van Spanje ligt op ongeveer negen kilometer ten zuidoosten van Santa Pola. Het is net geen twee kilometer lang en vierhonderd meter breed. Van mei tot oktober vertrekt dagelijks een catamaran vanuit de jachthaven van Torrevieja. De natuur op het eiland is beschermd en in Reserva Marina de la Isla de Tabarca leven veel bijzondere vogels. Er zijn kleine stranden en schilderachtige baaien met helder water waar je heerlijk kunt snorkelen. Wandel bijvoorbeeld naar de vuurtoren, bezoek de barokke kerk in het dorp of schuif aan voor een visstoofpotje in een van de gezellige visrestaurantjes.

Wandel rond de zoutmeren
De grootste zoutmeren van Europa liggen in deze regio. Het meer bij La Mata is prachtig blauw-groen van kleur maar het zuidelijke meer bij Torrevieja is roze. Die onwerkelijke kleur is een gevolg van de pigmenten van de Halobacterium bacterie die ook in de Dode Zee voorkomt en goed gedeit in zout water. Daarnaast is er een alg die het meer soms helderrood kleurt: de Dunadiella Salina. Tot slot is de Artemia Salina garnaal die in het meer leeft weer rood van kleur omdat deze zich voedt met de roodgekleurde algen. Dan strijken er in het broedseizoen in het zoutmeer van Torrevieja honderden flamingo’s neer die zich met de garnaal voeden en zo is het cirkeltje weer rond. Rond de zoutmeren kan gewandeld worden en er zijn ook enkele picknickplaatsen. Meer naar het zuiden toe, vlakbij La Manga del Mar Menor ligt Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar. Tot slot is de Mar Menor het grootste zoutmeer van Europa. Feitelijk is het de Middellandse Zee die hier vrijwel volledig door een smalle landtong is afgesloten. De binnenzee is ondiep en heel rustig wat deze uitermate geschikt maakt voor watersportbeoefenaars en gezinnen met kleine kinderen. De landtong zelf is op een surrealistische manier wel volgebouwd met moderne vrijetijdsarchitectuur. Los Alçazares aan de binnenland-kant van Mar Menor is daarentegen nog vrij idyllisch gebleven met een mooie boulevard, fijne zandstranden en subtiele bebouwing.

Fietsen aan de Costa Blanca
De Costa Blanca Zuid is bij de kust voornamelijk vlak, maar daarachter licht heuvelachtig. Ideaal om te fietsen. Helemaal als je daarbij denkt aan de weersomstandigheden die gedurende het hele jaar praktisch ideaal zijn. Niet voor niets komen hier ook veel professionele fietsers in de wintermaanden om te trainen.De wegen zijn goed en als je het een beetje uitkient, kom je weinig tot geen verkeer tegen. Voor fietsers die van een stevige klim houden is de Coll de Rates populair. Of steek de Port de Tudons over. Wie het liever wat vlakker houdt, maakt een tocht rond een van bovenomschreven meren.

Uitstapje naar Cartagena
De havenstad Cartagena is de moeite waard om te bezoeken als je aan de Costa Blanca verblijft. De kleine stad heeft een erg rijke geschiedenis en de gemeente is al een paar jaar bezig deze weer naar boven te halen door het historisch centrum en een aantal bezienswaardigheden te renoveren en op te knappen. Er staat nog een verdedigingsmuur overeind met een mooi kasteel en de grootste trekpleister is het blootgelegde Romeinse theater met bijbehorend museum. In diverse musea vind je de Romeinse artefacten die gedurende de jaren zijn aangetroffen en het allerleukste is dat de stad met fraaie kathedraal nog vrijwel onontdekt is door toeristen.

Uitstapje naar Murcia
Murcia ligt aan de rivier Segura in het binnenland en werd ooit omringd door een vijftien meter hoge verdedigingsmuur met maar liefst 95 torens. De stad was een belangrijk commercieel centrum, maar veel getuigenissen daarvan werden verwoest tijdens een grote aardbeving in de 17e eeuw. Castillo de Lorca, een Moors fort uit de 10e eeuw is nog wel te bezoeken.Tevens vind je er een paar mooie stadspaleizen, diverse interessante musea en een heerlijk authentiek Spaans sfeertje met La Trapería als de belangrijkste straat in het centrum. Op Plaza de las Flores is het leuk mensen kijken en ook de kathedraal en het bisschoppelijk paleis in rococo-stijl zijn de moeite waard.

Vakantiehuis Costa Blanca
Wil je graag deze streek in Zuidoost-Spanje bezoeken, maar heb je nog geen onderdak, kijk dan eens op de website van CasaLasDunas. Dit Nederlandstalige vastgoedbedrijf is al 22 jaar aan de Costa Blanca gevestigd en is ook vertegenwoordigd aan de Zuid-Spaanse regio Costa del Sol. Huren bij CasaLasDunas betekent zekerheid, comfort en persoonlijke service. Reserveren kan op elke dag van de week, zodat je flexibel uw je vluchten kunt boeken. CasaLasDunas biedt een airport service of bezorgt je zogewenst een huurauto vanaf de luchthaven of vanaf het vakantieadres. Tijdens je verblijf staat het CasaLasDunas team altijd tot je beschikking met een 24-uurs telefonische nooddienst.

Verhuren van uw vakantiewoning
Heb je eenmaal bij CasaLasDunas je droomwoning gevonden, dan kan CasaLasDunas je tweede woning in Spanje verhuren op de momenten dat je er zelf geen gebruik van maakt.