BE
BE
CasaLasDunas
CasaLasDunas
Nieuws
18 april 2019

Semana Santa, Heilige week voor Pasen

Semana Santa, Heilige week voor Pasen

Semana Santa is de heilige week voor Pasen, ook wel de Goede Week genoemd. Veel Spaanse gemeentes hebben hun eigen processies welke op de straten worden gehouden in steden zoals Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz. Málaga kent ongekend veel processies in deze week en over het algemeen zijn zij ook nog eens behoorlijk groot.

Zowel jong als oud, religieus en niet-religieus, neemt deel aan dit grootse evenement, dat in het teken staat van de boetedoening. Het is een religieuze gebeurtenis, maar tegelijkertijd een groot feest dat buiten op straat wordt gevierd. Een bijzondere week met veel passie, rinkende bellen en vaak melancholische muziek. Het ruikt er dan naar wierrook, kaarsen en sinaasappelbloesem. De optochten worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de optochten beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen duren soms uren, afhankelijk van de route, en bestaan uit verschillende pasos, oftewel passietaferelen.

De pasos zijn constructies waarop een Mariabeeld of een scène uit het lijden van Christus wordt afgebeeld. De beelden zijn levensgroot en gemaakt uit hout waarna zij worden aangekleed met goud geborduurde kostuums. Deze zware beeldengroepen worden gedragen door de leden van een broederschap die costaleros worden genoemd. Voor de dragers is het een hele eer om de beelden te dragen en vaak moeten ze daar ook voor betalen. Wanneer de processiekandelaars en wierookvaten voorbij zijn gekomen, ziet men ook de eerste ‘Paso’. Vaak met trommels en trompetten, maar sommige processies worden ook in complete stilte gehouden. Soms zelfs met een zwijgplicht. Als afsluiter van de stoet volgt de ‘Virgin’, de Heilige Maria.

Het is de meest indrukwekkende week die je kunt ervaren in Málaga. De Spanjaarden beleven deze week heel intens. Om een goede indruk te krijgen is uiteraard de beste manier om dit mee te maken op de plek zelf, in Spanje!

Semana Santa
Zondag: Domingo de Ramos (Palmzondag)
Maandag: Lunes Santo (Heilige maandag)
Woensdag: Miércoles Santo (Heilige woensdag)
Donderdag: Jueves Santo (Heilige donderdag)
Vrijdag: Viernes Santo (Goede vrijdag)
Zondag: Domingo de Resurrección (Dag van de wederopstanding)